Hajtogass
2013.03.28 17:15
Nyuszi szalvéta
Ha a locsolókat várod biztos készülsz hogy a kedvükben járj.
Nagytakarítás húsvét előtt
Az ünnep előtt ugyebár elengedhetetlen a nagytakarítás. Kell ez azért is, hogy kisöpörjük végre a telet, a hideget, a rosszkedvet, felfrissítsük, tavaszi ruhába öltöztessük a lakást is, legyenek hófehérek a tavaszi szélben meglebbenő függönyök, kerüljön az ablakba friss virág. Hát nálunk nem lesz valami fényes nap mert esőt mondottak az időjósok.De ne agódj a fiatal rokonok remélhetőleg odaérnek.A nagy eső nem akadály .Ne szomorkodj nem volt haszontalan a nagytakarítás sőt csak díszítgess.Rakj virágokat az asztalra egy vázába, csinálj egy kis tálba süteményeket, és ne felejtsük ki a tojásokat se.Kis ötletek ,receptek....
- előkészület:
elkészítés- Tészta hozzávalóit összedolgozzuk.
- Lisztezett deszkán kisodorjuk, és különböző alakzatú szaggatóval kiszurkáljuk.
- Tepsibe tesszük, és sütjük.
- Miután az összes kisült, bármilyen ízű lekvárral megkenjük, összeragasztjuk.
- Színes drazséval kidíszítjük a pillangó szárnyait, nyuszik és a libák szemeit.
- Marcipánnal ízlés szerint díszítjük.
- sütés:
hozzávalók 5 főre
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 15 dkg margarin
- 1 cs sütőpor
- 2 db tojás
- 1 cs Vanillincukor
- 1 citrom reszelt héja
sütési hőfok:
180°C
sütési mód:
alul-felül sütés
költség:
800 Ft
költség egy főre:
160 Ft
elkészítettem:
20 alkalommal
- előkészület:
- sütés:
22 szavazat
hozzávalók 6 főre
Keksztésztához:
- 40 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű rozsliszt / fele búzaliszt)
- 1 cs sütőpor
- 1,5 dl főzött karamell
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 tk fahéj
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
Krém:
- 2 dl tejszín
- 1 tábla fehér csoki
- 1,5 dl főzött karamell
- 2,5 dl tej
- 1 cs karamell puding
- 2-3 ek cukor
Főzött karamell:
- 25 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 10 dkg vaj
A tetejére:
- 10 dkg vaj
- 1 tábla tortabevonó csokoládé
-
elkészítés
- Első lépésként elkészítjük a 3 dl karamellt: 25 dkg cukrot olvadásig pirítunk egy magas falú edényben, majd apránként felöntjük 2,5 dl tejjel, majd folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Amikor kész, levesszük a tűzről, és elkeverünk benne 10 dkg vajat. Hagyjuk kihűlni.
- A tésztához összekeverjük a kétféle lisztet a sütőporral, vaníliás cukorral, fahéjjal, majd ezeket a szárazanyagokat elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáütjük a tojást, és beledolgozzuk a főzött karamell felét. Az összeállt tésztát hidegre tesszük egy órára.
- A pudingot 2,5 dl tejjel és a 2-3 evőkanál cukorral sűrűre főzzük. Időnként megkeverve hűtjük ki, hogy krémes maradjon, ne csomósodjon össze.
- A tejszínt felmelegítjük, felolvasztjuk benne a fehér csokit, levesszük a tűzről, és kihűtjük. Ha kihűlt, kemény habbá verjük (kicsit lassabban fog menni, mint a sima habtejszínnél..:)).
- Összeállítjuk a krémet: robotgéppel összekeverjük a 3 féle krémet: pudingot + 1,5 dl karamellt + fehér csokis tejszínhabot úgy, hogy egyenletes krémet kapjunk.
- A tésztát 0,3 -0,5 cm vastagra kinyújtjuk, tetszés szerinti formákat szaggatunk, sütőpapíron 10 perc alatt szép aranybarnára sütjük (180 fokon, légkeveréses sütőben). A kihűlt kekszeket kettesével összetapasztjuk az elkészített krémmel. A tetejüket olvasztott csokoládéval díszítjük.
- Isteni finom lett, jó étvágyat hozzá!:)
sütési hőfok:180°Csütési mód:hőlégkeverésestepsi mérete:30x30 cmelkészítettem:1 alkalommal