Hajtogass

2013.03.28 17:15

Nyuszi szalvéta

 

Ha a locsolókat várod biztos készülsz hogy a kedvükben járj.

Nagytakarítás húsvét előtt

foto

Az ünnep előtt ugyebár elengedhetetlen a nagytakarítás. Kell ez azért is, hogy kisöpörjük végre a telet, a hideget, a rosszkedvet, felfrissítsük, tavaszi ruhába öltöztessük a lakást is, legyenek hófehérek a tavaszi szélben meglebbenő függönyök, kerüljön az ablakba friss virág. Hát nálunk nem lesz valami fényes nap mert esőt mondottak az időjósok.De ne agódj a fiatal rokonok remélhetőleg odaérnek.A nagy eső nem akadály .Ne szomorkodj nem volt haszontalan a nagytakarítás sőt csak díszítgess.Rakj virágokat az asztalra egy vázába, csinálj egy kis tálba süteményeket, és ne felejtsük ki a tojásokat se.Kis ötletek ,receptek....

Húsvéti linzerek
  • előkészület:
    elkészítés
    1. Tészta hozzávalóit összedolgozzuk.
    2. Lisztezett deszkán kisodorjuk, és különböző alakzatú szaggatóval kiszurkáljuk.
    3. Tepsibe tesszük, és sütjük.
    4. Miután az összes kisült, bármilyen ízű lekvárral megkenjük, összeragasztjuk.
    5. Színes drazséval kidíszítjük a pillangó szárnyait, nyuszik és a libák szemeit.
    6. Marcipánnal ízlés szerint díszítjük.
     
  • sütés:
hozzávalók 5 főre

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 15 dkg margarin
  • 1 cs sütőpor
  • 2 db tojás
  • 1 cs Vanillincukor
  • 1 citrom reszelt héja               

lekvár

sütési hőfok:
180°C
sütési mód:
alul-felül sütés
költség:
800 Ft
költség egy főre:
160 Ft
elkészítettem:
20 alkalommal

 

Karamellás töltött keksz
  • előkészület:
  • sütés:
22 szavazat
hozzávalók 6 főre

 Keksztésztához:

  • 40 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű rozsliszt / fele búzaliszt)
  • 1 cs sütőpor
  • 1,5 dl főzött karamell
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 tk fahéj
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás

Krém:

  • 2 dl tejszín
  • 1 tábla fehér csoki
  • 1,5 dl főzött karamell
  • 2,5 dl tej
  • 1 cs karamell puding
  • 2-3 ek cukor

Főzött karamell:

  • 25 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg vaj

A tetejére:

  • 10 dkg vaj
  • 1 tábla tortabevonó csokoládé
  • elkészítés
    1. Első lépésként elkészítjük a 3 dl karamellt: 25 dkg cukrot olvadásig pirítunk egy magas falú edényben, majd apránként felöntjük 2,5 dl tejjel, majd folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Amikor kész, levesszük a tűzről, és elkeverünk benne 10 dkg vajat. Hagyjuk kihűlni.
    2. A tésztához összekeverjük a kétféle lisztet a sütőporral, vaníliás cukorral, fahéjjal, majd ezeket a szárazanyagokat elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáütjük a tojást, és beledolgozzuk a főzött karamell felét. Az összeállt tésztát hidegre tesszük egy órára.
    3. A pudingot 2,5 dl tejjel és a 2-3 evőkanál cukorral sűrűre főzzük. Időnként megkeverve hűtjük ki, hogy krémes maradjon, ne csomósodjon össze.
    4. A tejszínt felmelegítjük, felolvasztjuk benne a fehér csokit, levesszük a tűzről, és kihűtjük. Ha kihűlt, kemény habbá verjük (kicsit lassabban fog menni, mint a sima habtejszínnél..:)).
    5. Összeállítjuk a krémet: robotgéppel összekeverjük a 3 féle krémet: pudingot + 1,5 dl karamellt + fehér csokis tejszínhabot úgy, hogy egyenletes krémet kapjunk.
    6. A tésztát 0,3 -0,5 cm vastagra kinyújtjuk, tetszés szerinti formákat szaggatunk, sütőpapíron 10 perc alatt szép aranybarnára sütjük (180 fokon, légkeveréses sütőben). A kihűlt kekszeket kettesével összetapasztjuk az elkészített krémmel. A tetejüket olvasztott csokoládéval díszítjük.
    7. Isteni finom lett, jó étvágyat hozzá!:)
    sütési hőfok:
    180°C
    sütési mód:
    hőlégkeveréses
    tepsi mérete:
    30x30 cm
    elkészítettem:
    1 alkalommal

Nyusziszalvéta hajtogatása:

És tessék: